Michal Tuška: fotograf volné přírody


Autor
Poslední aktivita: 2024-04-19 20:10:58

Náhodná fotka:

Štamgast fast foodu
Štamgast fast foodu
(počet zobrazení: 796)

Rovnováha na páce versus vztahy.

Vloženo: 23.3.2021 20:11
Počet zobrazení: 100

Rovnováha na páce versus vztahy.  

 

Zdá se to být podivné výrazové spojení? Na první pohled asi ano. Zabývám se touto asociaci už pěkně dlouho a mám pocit, že uvedené obrazné spojení může leccos vysvětlovat.  

V základní škole jsme se všichni učili, jak logicky vyplývá i z názvu školy, spoustu základních informací, které nám v dalším životě mají pomoci pochopit a používat i složitější aplikace těchto primárních pojmů. Příkladně v hodinách fyziky jsme se učili o silách a rovnováze, a to na nejjednodušším modelu - rovnováha na páce. Ta je snadno pochopitelná už v raném školním věku, jistě i pro jednoduchost a dostupnost mnoha názorných modelových pomůcek. Často může mít žák pocit, že zrovna tohle učivo nikde jinde nepoužije, vždyť přece bude roková hvězda nebo zubař. To je právě častý omyl. Ono totiž i základní vzdělání bystřejším hlavám umožňuje aplikovat získané a hlavně pochopené základy do běžného života i ve zdánlivě zcela jiném kontextu.  

Pro osvětlení podivného slovního spojení z názvu článku tu k uchopení nabídnu snadnou myšlenku o prospěšnosti vyváženého vztahu. Obecně většina lidí chápe podstatu dobrých vztahů jako přibližně vyrovnaný poměr vloženého a získaného. Za svou práci chceme přiměřený plat nebo jsem nespokojení a hledáme jiné zaměstnání. Následně za své peníze chceme přiměřené služby nebo zboží. Pokud je i tato naše představa ve větším nesouladu s realitou, pak to či ono reklamujeme. Každopádně se povětšině podobné chyby snažíme napříště vyvarovat. Uvedené příklady mají jeden společný jmenovatel - jde především o hmotné statky a obvykle je alespoň na jedné porovnávané straně finanční obnos. Porovnání tohoto typu umíme obvykle vcelku dobře a na větší nesoulad reagujeme rázně až kategoricky.  

Jak ale funguje nehmotná rovina vztahů? K sepsání tohoto textu mě vede značná a letitá nespokojenost s častým problémem lidských vztahů, kterým je právě výrazná nevyváženost. Spousta lidí nemá v pořádku svou představu o rovnováze. To, co by nikdy neakceptovali v již uvedených finančně- hmotných příkladech, donekonečna prožívají v rovině vztahové. Je celkem jedno jestli jde o vztah dvou nebo více lidí, zda jde o pár v biologickém pojetí nebo přátele. Nějak se zažilo, že jeden prostě nabízí, vytváří, zajišťuje a přemýšlí o zdárném vztahu a druhý nebo ostatní se jaksi vezou.  

Občas si z nabízeného vyzobnou co je jim pochuti, v opačném případě lehce vymyslí, proč to či ono bohužel nejde realizovat. Pokud má poskytovatel dosti velký elán a energii, pak může i dlouho přehlížet nepoměr takového vztahu. Jak se ovšem situace změní, pokud z jakéhokoli důvodu přestane být ten aktivní aktivním, se dá dobře odhadnout. Partneři i přátele se postupně vytratí. Už není co konzumovat, tak proč tu ztrácet čas? Pokud dojde v výčitkám, obvykle strana konzumující nechápe, proč to ten aktivnější takto "hrotí", vždyť se nic neděje! To, že by pro dobré vztahy měla existovat alespoň přiměřená zpětná vazba, natož z roviny scifi - vyvážená vzájemnost, nemůžou pochopit.  

A tu je právě podstata mého zamyšlení. Nabízím jako vhodný příklad k vysvětlení pro nechápající konzumenty názorné využití rovnováhy na páce z úvodu. V té nejjednodušší podobě - historicky známé rovnoramenné váhy. Opravdové rovnováhy se dosáhne jen tím, když každá strana položil na reálné i pomyslné misky vah stejně hmotné či významové množiny. Nebuďme malicherní, nejde o zlato, a proto je přiměřené nevyvážení v rovině vztahů nutno brát s nadhledem. Ideální vztah totiž nastane, když se ručička vztahových vah v delším horizontu cyklicky mírně vychyluje na obě strany od rovnovážné pozice. Lidově řečeno, každý chvilku tahá pilku.  

Problém s rovnováhou vztahů by se takto názorně dal snadno vysvětlit i duším vcelku prostým. Bohužel jsou tu i duše bystré, kterým je pojem rovnováhy tak jasný, že si jen ve své představě nastaví těžiště páky co nejdál od své misky. O rovnováhu sice půjde také, ale právě tohle posunuté těžiště vytváří neřešitelný vztahový problém. Z uvedeného snad jasně vyplývá důvod, proč je obvykle nemožné konzumentům cokoli vysvětlit. Váží totiž ustáleně jen na svých váhách - "decimálkách".  

Chápu, že pojem "decimálka" už dnes někteří mohou hledat jen v naučném slovníku,ale i případné "vyguglení"pojmu "decimálka" určené mladším ročníků nebude na škodu. Pro lepší vztahy je nakonec každý pokus dobrý.  

 

Je také dobré si uvědomit, že uvedené "decimálky" používáme v méně významných vztazích občas zcela všichni a týká se to tím nás všech, tedy pokud nejsme "Matka Tereza". V důležitých vztazích je ovšem nutné najít reálné těžiště a bude ležet určitě někde uprostřed pomyslných ramen.  

Škoda jen, že již v základních školách nedokáže většina kantorů použít příkladu rovnováhy na páce srovnáním s vyvážením vztahové roviny mezi lidmi, pro potřebnou výchovy budoucí lidské harmonické osobnosti. Mám totiž pocit, že právě vyrovnanost ve vztazích je nám stále více nejasná problematika, velmi vhodná do základních školních osnov.  

 

I když jsou tyto stránky zaměřené na přírodu, nabídnu tu k zamyšlení pár aktuálních textů z naší současné civilizace. Snad mi to prominete.  

 



Komentáře ke článku

Zobrazit komentáře ( 0 komentářů ), Vložit komentář



Fotogalerie Michala Tušky
Design a kód Jan Chodúr