Michal Tuška: fotograf volné přírody


Autor
Poslední aktivita: 2024-04-19 09:56:18

Náhodná fotka:

Jelení jemnosti
Jelení jemnosti
(počet zobrazení: 777)

Tak, už jsme to prošvihli.

Vloženo: 31.3.2020 19:48
Počet zobrazení: 144

Tak, už jsme to prošvihli.  

 

Velice usilovně jsem přemýšlel a psal, v mezích a dosahu mých možností, o potřebě reálné změny přístupu lidstva k co možná největší záchraně zbytků přírody a lesa, potažmo klimatu. Klima je totiž především závislé od stavu přírody a zalesnění planety. Celá příroda se díky našemu působení už dnes nemůže dochovat ve své komplexní životadárné podobě. Záleželo jen na tom, co se nám podaří ještě zachránit, vytrhnout či opravit, z procesu devastace ekonomického tlaku. Zdaleka jsem v této snaze nebyl sám.  

Zcela mírný posun k lepšímu se rýsoval v posledních letech, jednak ve větším zájmu a iniciativě mladé, inteligentní populace a také v nadbytku finančních prostředků. Ohromné finanční prostředky se doslova vyhazovaly, od celosvětově oblíbených mega ohňostrojů, až po výzkumy čehokoli neuchopitelného někde za reálným dosahem civilizace. Finanční zdroje i zájem veřejnosti se nástupem pandemie vytratí. Pokud přejde pandemie světem relativně rychle, nebude zdaleka prioritou vrátit se k ochranářským aktivitám. Jediná snaha bude opět nastartovat ekonomiku, průmysl, dopravu a zisky států a těch nejbohatších, kteří stáli za současnou i minulou devastací přírody a potažmo klimatu. Tady už žádné ohledy na přírodu rozhodně nebudou. Do té doby ještě dokončíme vyhubení horských goril, na které bezohlední a hloupí lidé stále pořádají zájezdy v kontaktní vzdálenosti. Přitom koronavirus je pro lidoopy pravděpodobně stejně nebezpečný jako pro lidi. Přece, když na to mám peníze, proč bych si takovou cestu měl odpustit? Nejlépe, když budu mít selfíčko s tlapou v dlani. Jak se s tím vyrovnají je jejich problém... Těch goril jsou však jen desítky, ale lidí stále miliardy.  

Jediná šance pro přírodu je, bohužel, v novém viru, pokud bude rychle mutovat a nepodaří se najít účinný lék. Pak má současná civilizace nejlepší roky za sebou. Nic jiného jsme si za svůj nezodpovědný a bezohledný přístup totiž nezasloužili.  

A právě tímto zvratem se může ještě část přírody zachránit. My už ji totiž chránit nebudeme, tu možnost jsme definitivně prošvihli.  

 



Komentáře ke článku

Zobrazit komentáře ( 0 komentářů ), Vložit komentář



Fotogalerie Michala Tušky
Design a kód Jan Chodúr