Michal Tuška: fotograf volné přírody


Autor
Poslední aktivita: 2024-04-19 20:10:58

Náhodná fotka:

Brhlík lesní
Brhlík lesní
(počet zobrazení: 713)

Ještě s lidmi něco pohne, bohužel ne, co by opravdu mělo.

Vloženo: 30.11.2019 20:00
Počet zobrazení: 175

Naše třicáté výročí sametové revoluce a následného rozpadu státu vyvolalo mnohá ohlédnutí, hodnocení i davové akce. Byl jsem touto aktivitou až překvapený, ale skoro bych řekl, že méně by bylo více.  

Předně mě překvapila masivní aktivita protestu proti premiérovi na Letné. Ne, že bych neviděl na této politicky významné osobě dosti chyb, ale zdaleka nejen na ní. Úplně stejně, a možná i více, opodstatněně by se dalo demonstrovat proti mnohým politickým představitelům minulých let. Co se za těch třicet let stihlo rozkrást a vydrancovat je neuvěřitelné a pro samé "černé díry" odsávající státní prostředky není kam šlápnout. To ale kupodivu nikdo takto masově neřeší. Nesrovnatelně podstatnější je stav klimatu, vody a umírajícího ekosystému všude kolem. Přitom z pohledu ničení přírody, potažmo klimatu, jde o každého z nás lidí na planetě. Dav se totiž dá snadno zmanipulovat, když jde o krátkodobé podněty.  

Co bude za deset, dvacet, padesát let už dav nezajímá. Právě proto nejsme schopni donutit náš "civilizovaný" mocenský systém k důsledné a vymahatelné ochraně, obecně řečeno - přírody.  

Pohled na plnou Letenskou pláň mi ale nabídl myšlenku, co by přimělo lidi k masovému protestu proti ničení lesů a donutilo by stát reálně řešit otázku ochrany a obnovy spolu se zacházením s vodou a vodními zdroji. Lidí v našem státě, ale také v Evropě, potažmo po celém kulturním světě je neskutečné množství , které by, s pomocí sociálních sítí a médií, mohlo demonstrovat pro akutní změny v přístupu k ničení ekosystému. Ten se totiž týká všech, hlavně mladých lidí. Jde palčivě o jejich budoucnost. Je s podivem, že právě "nekulturní" národy si přírody nesmírně váží a uctívají ji. Zato "my civilizovaní" ji zcela barbarsky ničíme sobě i jim. Od minulosti až do nedaleké budoucnosti, bez radikální změny v ochraně, budou lesy, půdu a vodní zdroje pro svůj nemalý potenciál zisku dále drancovat někteří jednotlivci, ale předně také nenasytné ekonomiky států. Z jejich ohledu je zcela krátkozraký benefit jediné, co chápou.  

Kdyby třeba Letenskou pláň zaplnili odpůrci tohoto přístupu, bylo by to konečně jednou opravdu smysluplné vyjádření obecného zájmu o nápravu. Možná, že po medializaci by se objevily podobné aktivity na více místech a lidé by konečně začali používat mozek ke stanovení priorit a závažnosti problému. Mně osobně je zcela jedno jestli kdokoli dostal dotaci na jakékoli hnízdo, pokud nejsme schopni stanovit pravidla a přísnou ochranu toho, co nám umožňuje tady žít a třeba se hádat o "malichernosti". Vždyť jen v mé rodné Olomouci se děly a dějí neskutečné čachry a veletoče s pozemky a kulturními skvosty, ale o těchto kauzách naše sdělovací prostředky , i přes jasný signál prezidenta, zjevně nemají zájem informovat. Zato naše veřejnoprávní ČT1 (dle mého soudu) musela slibovat prémie redaktorům za to, kolikrát v každém zpravodajství zazní kauza "čapí hnízdo". Jen tak jsem si schopen zdůvodnit minimálně půlroční anabázi, kdy nic jiného naše "Jednička"TV i rozhlasová stanice neřešila. Při slově hnízdo (jinak vcelku pozitivní asociace) se mi zvedal žaludek a dodnes mi v něm lechtá. Takto lze, jak vidíte, naplnit i Letenskou pláň. Proč ne pro mnohé jiné přehlížené kauzy (jako na příklad miliardové sanace průzkumných vrtů v ropných oblastech, tunely tunelů , každý kilometr dálnic a "polovina" státních zakázek)? Ale hlavně proč ne pro něco nesrovnatelně podstatnějšího, jako je klima na planetě a budoucnost dalších generací? Právě jmenovaný premiér bere přímo či nepřímo všechno co je schopná příroda ještě dát jak z lesů, tak polí dalece nad přirozenou schopnost obnovy. Kdo jiný by měl z takto nahromaděných ohromných prostředků přírodě také něco vracet? To je pohled, který zajímá mě.  

Mocipáni a mnozí přední politici kradli od starého Egypta, Říma a krást budou. Zcela je nezajímá, co budou drancovat jejich následníci. Jedině ohromný tlak veřejnosti může postupně prosadit kroky k omezení rabování přírody a později i k alespoň mírné nápravě již dnes nedozírných škod na životodárném ekosystému Země. Toto je opravdu palčivé téma a začít s konkrétními kroky řešení bylo pozdě už dávno.  

Na Letnou? Tak už konečně pro to nejpodstatnější!...  



Komentáře ke článku

Zobrazit komentáře ( 0 komentářů ), Vložit komentář



Fotogalerie Michala Tušky
Design a kód Jan Chodúr